Intr-unul din concediile dumneavoastra in Tara Hategului puteti vizita Ulpia Traiana Sarmizegetusa, situata in comuna Sarmizegetusa unde se afla ruinele capitalei antice a provinciei romane Dacia, tot in drumul dumneavostra puteti face o oprire la Cetatea Colt despre care se spune ca a fost sursa de inspiratie a romanului ,, Castelul din Carpati” scris de Jules Vernes, in apropiere se poate vizita Manastirea Colt unde interesant este faptul ca clopotnita se afla intr-un turn medieval fortificat, cu pereti grosi si ferestre foarte inguste.
Ca si lacasuri sfinte puteţi vizita Manastirea Prislop unde se afla ingopat duhovnicul cu viata sfanta al romanilor Arsenie Boca, o alta adevarata colectie de pietre romane este si Biserica din Densus, unde puteti vedea prinse in zidurile sale de la coloane si pietre romane inscriptionate, pana la statui antice, impresioneaza prin dimensiuni, fiind cea mai mare biserica medievala din Tara Hategului – Biserica din Sintamarie Orlea reprezentativa prin picturile murale din interiorul bisericii, considerate a fi unele din cele mai frumoase picturi medievale din romania.
Biserica din Ostrov are cea mai bine conservata clopotnita medievala din Tara Hategului. Neobisnuit este gardul bisericii, care nu este altceva decat o insusire de pietre romane masive, aduse din ruinele din apropiere.
Tot in apropiere turisti cazati in pensiunile din Hateg si imprejurimi adora sa viziteze Muzeul Satului Hategan unde intr-o casa traditionala din lemn un localnic a strans obiecte din lumea veche a satului. Recomandat ar fi sa dati o fuga si pana la Fanetele cu Narcise situate la cativa kilometri de Hateg, mai exact in Salasul de Sus, unde se poate observa ce sa pastrat din peisajul vremurilor reci de dupa topirea ghetarilor, putand vedea plante relicte postglaciare si fluturi rari.
O alta emblema a Tarii Hategului este si Castelul Kendeffy monument de arhitecturã, castelul a fost construit în 1702 în stil baroc. Este atribuit familiei Kendeffy. În 1982 a fost transformat în hotel, care a functionat pana la retrocedare. Castelul este acum proprietate particulara.
Nu in ultimul rand o alta atractie chiar din orasul Hateg este si Padurea cu Zimbri. Se spune ca padurea cu stejar de la Silvut este ceea ce s-a pastrat dintr-o veche padure dacica. Astazi atractia locului sunt zimbrii crescuti in captivitate.
Daca veti pasi pe frumoasele meleaguri ale Tarii Hategului cea mai buna obtiune pentru cazare sunt pensiunile unde se poate innopta in conditii foarte bune si la un pret decent, putand de altfel gusta din preparatele specifice zonei dar si din preparatele culinare vanatoresti.
Feb 11
9
Retezatul este cel mai complex si mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice ale Carpatilor românesti. Originalitatea sa consta în existenta unor spectaculoase creste alpine care depasesc 2000 de m înaltime si un relief sculptural.Parcul National Retezat s-a înfiintat în anul 1935 la initiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Gradiii Botanice din Cluj-Napoca.
Situat in Carpatii Meridionali (Judetul Hunedoara) , are o suprafata de 54400 ha (1935) si o altitudine cuprinsa intre 800 si 2509 m . Este contrat de circul glaciar Bucura , cuprinde aproximativ 40 de varfuri ce trec de 2200 m , in medie depasind 2350 m . Zona de protectie ocupa centrul masivului . Prima zona de protectie integrala are caracter stiintific (11466 ha) , fiind interzisa orice exploatare ( miniera , pasunat , vanat , pescuit , culegerea fructelor , turism camping ) . A doua zona este mai putin riguroasa , pasunatul fiind permis 2 luni pe an iar septelul este restrans . In prima zona accesul este permis doar cu autorizatie din partea Comisiei Monumentelor Naturii , pe anumite itinerarii si teritorii . Parcul este declarat rezervatie a biosferei . Masivul Retezat are o structura geologica complexa fiind alcatuit din roci cristaline si calcare . Datorita altitudinii sale mari ( Vf. Peleaga 2509 m ) , activitatea ghetarilor s-a desfasurat amplu , identificandu-se urmele a 18 ghetari . In afara ghetarilor de circ ( Bucura , Custura , Judele ) s-au mai pastrat resturile celui mai intins ghetar de vale ( Lapusnicul ) , precum si cel mai mare numar de lacuri glaciare din tara (83) . Desi multi aleg varianta vacantelor exotice petrecute in locuri indepartate sau week-endurile pe litoralul romanesc, putini stiu ca Romania ascunde numeroase alte frumuseti precum aceasta Rezervatie a Biosferei care este Parcul national Retezat.